Välkommen till förskolorna Ripan och Söderhavet! Vi ligger i området Hageby och har nära till natur och skog. Här på bloggen får du insyn i våra verksamheter. Vi hoppas att du ska bli nyfiken och inspirerad, lämna gärna en kommentar

tisdag 8 maj 2018

Lilla trädet, projektet

Under några veckor nu, så har vi på lilla trädet skapat en koja och miljö i skogen, där pedagogerna planerar att introducera de olika djur och föremål som finns i skogen.


Tillsammans skapade pedagogerna och barnen en miljö i skogen, där vi kan ha samlingar, fruktstund och aktiviteter, och undersöka vad som finns i skogen, samt hur vi människor ska behandla och bete sig i naturen.


Vi hittade många småkryp och sniglar ute i naturen. Vad äter en snigel? Varför ser dom olika ut? Blä, dom är läskiga! var några av de reaktioner som barnen hade vid mötet med småkrypen och sniglarna. 

Vi hittade även de knoppar som senare skulle bli blommor och växter i skogen. Barnen tyckte att de såg ut som maskar när vi hade tagit bort alla gamla löv från marken. Vi samtalade med barnen och frågade vad barnen tror att det är för något och vilka växter som kommer att komma när det blir varmare.


Naturen är fin, men svår att gå i. En av de stora utmaningarna i skogen är att ta sig fram. många gånger ramlar vi, men är lika fort uppe på fötterna igen för att gå vidare i skogen. som tur är har det kommit många blommor som vi kan titta på, när vi råkar ramla omkull. 
För att ge förutsättningarna för att introducera förskolans tema i vår nya miljö i skogen, skapade vi en "bro", där trollet i sagan Bockarna Bruse kan bo eller busa runtomkring.
Vår fina "bro" skapar en kontakt mellan skogen och ängen. Detta blev spännande, då vi varje gång vi går till skogen, går över vår "bro" som är lite svårt, men roligt. Barnen möjligheten att träna balans samtidigt som vi letar ett spår av trollet. 


Ängen gav oss möjligheten att springa fritt och leka. Inga dumma grenar och stenar här att ramla på! På ängen kan vi leka tillsammans och ha olika aktiviteter med barnen som kräver mer utrymme än de vi får i skogen. 

Innan vi lämnar skogen, upptäcker vi en besökare i vår fina koja. "-En fågel", ropar en av barnen. vad kan den heta och vilken typ av fågel är det. Ett nytt intresse har kommit till Lilla Trädet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar